Dacă ești în situația de a obține un credit garantat cu o ipotecă -  fie că este pentru achiziția unei locuințe, fie că este destinat acoperirii unor nevoi personale – trebuie să ai cunoștință de cele trei prevederi importante ale Ordonanței de Urgență a Guvernului  52/2016 care te privesc direct.

 

-          Ai dreptul să rambursezi oricând și orice sumă, anticipat, din creditul contractat, fără niciun cost în plus. Astfel, în cazul în care dispui de o sumă oarecare și vrei să scazi din datoria către bancă, poți să achiți anticipat, fără costuri suplimentare, și să optezi pentru varianta în care vrei să continui rambursarea conform scadențarului: cu o rată mai mică, păstrând perioada de achitare, sau cu scăderea perioadei, păstrând nivelul ratei lunare.

 

-          În relația cu terții, într-un proces de creditare, consumatorul are dreptul să-și aleagă asiguratorul și evaluatorul, nefiind obligat să accepte sugestia băncii în acest caz. Până acum, clienții erau obligați să accepte companiile agreate de către bancă, atât în cazul asiguratorilor, cât și în cazul evaluatorilor.

 

-         Activitatea de colectare a datoriilor restante este clar reglementată, fiind menționate inclusiv orele în care este permisă apelarea clientului, și formele în care clientul trebuie atenționat asupra situației plăților astfel încât să fie păstrată confidențialitatea și demnitatea persoanei.

 

Cele trei prevederi importante din OUG 52/2016 este completată cu aceea conform careia creditorii (băncile) nu au voie să modifice marjele și comisioanele inițial prevăzute în contractul de creditare, prevedere care există și până acum, dar a fost menținută în OUG 52/2016.

 

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar