Gradul de indatorare - unul din termenii pe care ii auzi frecvent atunci cand doresti sa accesezi un credit si incepi sa te interesezi pe la banci despre costuri si conditii, alaturi de altii precum FICO, LTV, DTI, scoring, ROBOR, etc.  

Cateodata sunt atat de multe informatii noi si termeni de specialitate pe care nu-i cunoastem, incat ne jenam sa intrebam functionarul bancar ce inseamna fiecare dintre cuvintele pe care le auzim poate pentru prima oara si care ar influenta atat de mult decizia bancii de a ne acorda un credit. 

Un credit respins pe motive de neeligibilitate, poate insemna printre altele si faptul ca nu te incadrezi in gradul de indatorare maxim admis de banca respectiva. 

Gradul de indatorare este procentul maxim din veniturile personale sau ale familiei, pe care banca il considera potrivit pentru plata ratelor la unul sau mai multe credite.

Acesta difera de la o banca la alta, in functie de normele interne alte fiecarei banci, insa fara a depasi plafonul maxim impus de BNR.

Este bine sa stii care este proportia dintre ratele pe care le ai de platit la credite si veniturile tale, astfel incat sa ai o imagine clara a gradului de indatorare. Cu alte cuvinte, imparte suma ratelor lunare la suma veniturilor tale, inmulteste cu 100 si vei obtine un procent care iti arata cat din veniturile tale merg la achitarea ratelor.

Sa calculezi gradul de indatorare este un exercitiu de matematica foarte simplu, pe care il poti face singur, insa e mai bine sa te sfatuiesti cu un broker de credite, mai ales daca doresti sa accesezi un credit nou. 

Brokerul de credite are o imagine mult mai ampla a optiunilor pe care ti le ofera bancile si puteti gasi impreuna solutia de finantare care ti se potriveste. 

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar