De ceva timp, un număr format din trei cifre începe să devină decisiv pentru viața noastră financiară. Vorbim despre scorul FICO, adoptat de Biroul de Credit din România, calculat după o metodologie internațională, care evaluează probabilitatea unui client bancar de a-și achita datoriile.

 

Calculul acestuia se bazează pe structura și istoricul comportamentului de plată al fiecarui client bancar, ceea ce a determinat și în România, din ce în ce mai multe bănci și IFN-uri, să ia în considerare, pe lângă ceilalți indicatori de eligibilitate, și scorul FICO în acordarea sau în refuzul acordării unui credit.

Scorul FICO are valori între 300 și 850 și, cu cât este mai mare cu atât este bine, pentru că înseamnă o probabilitate mai mare de a obține împrumutul și/sau de a avea condiții mai bune ale creditului, de exemplu o sumă mai mare și/sau o rată mai mică.

 

Acest scor se calculează în funcție de mai multe date: istoricul de plată, creditele în derulare, durata istoricului de plată, tipurile de credit utilizate, precum și de numărul de interogari în Biroul de Credit din ultima perioadă.

 

Pe de altă parte, scorul este un factor dinamic, care poate crește sau scădea în timp, atât în funcție de parametrii luați în calcul, cât și de corelațiile dintre ei. Oricine își poate îmbunătăți scorul FICO sau poate evita scăderea lui printr-o bună planificare financiară și acțiuni punctuale care au un impact mai mare sau mai mic în calcularea acestui indicator.

 

Bine de stiut că: interogari succesive în Biroul de Credit duc la scăderea scorului FICO și, implicit, va diminua șansele de a obține creditul solicitat. Știm că suntem interogați la Biroul de Credit când semnăm un “acord de interogare”, obligatoriu când aplicăm pentru un credit și, de cele mai multe ori, când solicităm doar un prescoring urmând să depunem ulterior dosarul de credit.

 

“Au fost nenumărate situații în ultima perioadă în care clienți cu profil bun, din dorința de a obține cea mai bună ofertă, au mers la diverse bănci și au solicitat prescoringuri, iar în momentul în care s-au decis să aplice pentru credit au constatat că, fie nu se mai încadrează la suma dorită, fie au fost pur și simplu respinși, inclusiv din cauza diminuării scorului FICO generat de numărul mare de interogări în Biroul de Credit”, a explicat Anca Bidian.

Așa că, atenție la câte acorduri de interogare semnați și cum găsiți oferta cea mai avantajoasă. 

 

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar