Curtea Constituţională a decis că legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului.

"Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data încheiererii contractelor e greşită. Principalul motiv pentru care am respins acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului", a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
                                                                                                                                             

Decizia CCR întărește premise favorabile băncilor, se arată într-o analiză a companiei de trading Tradeville.

"La începutul anului, sectorul bancar a avut cea mai slabă evoluție din indicele BET. Acțiunile principalelor bănci au fost ținute sub presiune de posibilitatea ca legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric să primească girul Curții Constituționale, inițial programat pentru 18 ianuarie, apoi 7 februarie. Cea mai afectată ar fi fost Banca Transilvania (TLV), care a preluat un portofoliu de credite în franci odată cu sucursalele locale ale Volksbank. În 2015, banca a derulat un program voluntar de renegociere, care a fost acceptat de peste 83% dintre clienții vizați, însă temerile investitorilor erau că aceste contracte au rămas deschise unei renegocieri suplimentare", apreciază analistul Georgiana Androne.

Celelalte două bănci locale listate, BRD și Banca Comercială Carpatica, sunt expuse "foarte puțin sau deloc" la creditele în franci elvețieni.

Totuși, săptămâna aceasta investitorii au fost scutiți de nevoia de a face astfel de calcule de risc deoarece Curtea Constituțională a decis că legea conversiei este neconstituțională.

"Într-un context macroeconomic în care Romania s-a bucurat de cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea, susținută de avansul consumului și al creditării în lei, sectoarele ciclice, precum cel bancar, captează trenduri de creștere structurală a veniturilor, pe termen lung. Astfel, apreciem că decizia Curții Constituționale întărește premisele favorabile băncilor", se mai arată în analiza citată.

Deși o astfel de evoluție pozitivă nu este nici pe departe garantată, ipoteza este susținută și de faptul că titlurile TLV au atins, în orele de după anunțul Curții Constituționale, noi maxime istorice.

O decizie privind această lege era aşteptată încă din noiembrie 2016, dar a fost amânată de judecătorii Curţii Constituţionale pentru 18 ianuarie şi, apoi, pentru 7 februarie 2017.

Sesizarea a fost trimisă de guvernul lui Dacian Cioloş la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Cioloş a precizat că Executivul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 18 octombrie 2016. Potrivit actului normativ, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Conform ultimelor date ale Băncii Naţionale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elveţieni.

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar