DAE nu e regele!

                                                                                   
 

Despre Țara Creditelor s-a crezut mult timp ca este condusa de Dobândă, așa încât locuitorii ei, adică cei care obțineau credite, indiferent de care, nu se prea uitau la nici un alt element atunci când deveneau posesorii creditului mult-visat. Acest lucru s-a perpetuat ani la rând, în România, în primul rând pentru că băncile nu s-au preocupat și de educația financiară a clienților.

 

Pe de altă parte, nu e mai puțin adevărat că nici clienții, în goana lor după credite, în perioada de creștere economică, nu au fost interesați să înteleagă prea mult care sunt costurile reale pe care le implică un credit, cum le va afecta viața, în general, și bugetul de familie, în special.

 

Situația s-a schimbat radical odată cu criza economico-financiară generalizata la nivel mondial, când românii au descoperit, oarecum surprinși, că au semnat contracte de creditare care conțin și alte costuri în afară de dobândă. Toate costurile aferente banilor împrumutați  - dobandă anuală, comisioanele bancare de administrare, asigurare de viață, alte taxe lunare/anuale percepute de banci – toate adunate constituie Dobânda Anuală Efectivă (DAE).

 

Când analizăm oferta unei bănci sau comparăm ofertele de creditare ale mai multor bănci, în ideea de a găsi formula potrivită pentru nevoia fiecăruia de creditare, DAE nu trebuie să fie și nici nu este singurul criteriu.

 

În timp ce o bancă afișează un DAE mare, să spunem 7% pe an, am putea descoperi că are costuri adiacente mici, condiții de accesibilitate bune și criterii de calificare pentru credit mai flexibile. În timp ce o bancă ce afișează o dobândă anuală mică, ar putea avea costuri adiacente mari și criterii mai stricte de accesibilitate. 

“Un credit este exact ca în cazul unei perechi de pantofi: trebuie să fie numărul meu, culoarea si modelul și să-mi folosească scopului pentru care îi cumpăr. Degeaba găsesc  unii ieftini, dacă sunt numarul 36 cu toc cui și eu port 38 și am nevoie de ghete”, explică Anca Bidian. 

Astfel că, atunci când cumpărăm pantofi sau credite, este obligatoriu să ne uităm la o multitudine de elemente , iar prețul (a se citi DAE) este doar unul dintre ele. De multe ori, banca ce oferă o dobândă mică, nu aprobă și o sumă mare. Sau invers, la o dobândă ceva mai ridicată, poți accesa exact suma de care ai nevoie și tot așa.

 

Prin urmare, în Țara Creditelor am putea spune, mai degrabă, că DAE nu e rege, ci un soi de prim-ministru între miniștri. Iar Regele rămâne întotdeauna cel care se îndatorează, CLIENTUL,  fiindcă numai în funcție și strict adaptat la situația sa reală, acesta poate accesa un credit în cele mai bune condiții posibile.

 

Iar cele mai bune condiții posibile, destul de greu de obținut pe cont propriu, pot fi găsite de către un consultant. Așa că, sfătuiți-vă cu un expert în credite înainte de a accepta “cu ochii închiși” oferta unei bănci sau a oricărei alte entități financiare!

 

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar