Criteriile de selectie a bancii de la care sa te imprumuti ori vrei sa devii client tin de anvergura si notorietatea acesteia, dar mai ales de oferta concreta de produse si servicii si modul in care iti sunt rezolvate cerintele.
Daca din punct de vedere al notorietatii lucrurile sunt “vizibile”, pentru ca, de obicei, marile grupuri bancare aloca fonduri insemnate pentru a se face cunoscute pe toate canalele de informare, din punct de vedere al ofertei de produse si servicii lucrurile sunt mai nuantate.
Intotdeauna trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte, sa aduni toate datele disponibile si abia apoi sa decizi daca si catre ce banca sa te indrepti.
Conditiile obligatorii pe care o banca trebuie sa le indeplineasca ar fi:
1. Sa aiba o buna acoperire nationala, adica sa fie prezenta cel putin in orasele mari si mijlocii ale tarii, astfel incat sa aveti acces rapid la serviciile acesteia daca nu sunteti in orasul de resedinta.
2. Sa furnizeze clientilor servicii de internet banking si/sau mobile banking, carduri atasate conturilor personale si call center, cu alte cuvinte, acces la conturile tale atat fizic, la ghiseu, cat si online.
3. Sa fie prompta, amabila si explicita cu clientii sai – in sensul afisarii, atat in sucursale cat si online, a tuturor informatiilor care tin de oferte, de schimbari ale conditiilor, precum si ale costurilor produselor si serviciilor sale.
Notorietatea unei banci si imaginea sunt elemente importante si ar trebui sa fie o garantie ca banca respectiva (grupul bancar din care face parte) iti pot indeplini dorintele, dar nu lua decizia de a deveni client al unei banci doar pentru ca aceasta este prezenta pe ecranele tv ori pe internet.
Ia in considerare TOATE aspectele: retea, oferta de produse si servicii, costuri atasate acestora, disponibilitatea si durata raspunsului solicitarile tale, birocratia – numarul de acte si drumuri la banca pentru rezolvarea solicitarilor tale.
In privinta bancii de la care sa iei un imprumut, tine cont de:
- Elemente de cost: dobanda anuala efectiva (DAE) – include dobanda propriu-zisa a creditului plus toate costurile atasate imprumutului (comisioane si alte costuri ale bancii).
- Conditiile de imprumut – ce venituri sunt acceptate si in ce cuantum, garantii, alte criterii de eligibilitate, perioada de creditare.
- Oferte speciale – fie ca ai un istoric cu banca (esti client vechi, prin faptul ca ai accesat alte produse ori ai salariul pe cardul bancii).
Si in cazul bancilor este ca la medic: esti un client anume, ai nevoile tale, veniturile tale, conditiile tale. Toate acestea trebuie sa “se potriveasca” cu toate conditiile unei banci.
Nu uita sa ceri oferta de produse si servicii de la cel putin trei banci si, mai important, apeleaza la un specialist care sa te sfatuiasca!
Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: