Câteodată, pentru a beneficia de creditul de care ai nevoie, este posibil să ți se solicite prezentarea unui codebitor/ cosemnatar.

Iată câteva cazuri în care se solicită un codebitor:

  •  Nu îndeplinești condițiile de venit minim necesar pentru credit;
  •  Nu ai istoric de creditare;
  •  Figurezi cu întârzieri în Biroul de Credite;
  •  Nu te încadrezi din punct de vedere al gradului de îndatorare;
  •  Ai venituri din activități independente;
  •  Ai schimbat recent locul de munca sau suma incasata lunar este variabila;

Să aplici pentru un credit împreună cu un codebitor te poate ajuta să obții suma necesară pentru achiziția imobilului visat sau finanțarea nevoilor personale într-un timp scurt. Se recomandă să apelezi la un prieten de încredere sau la un membru al familiei cu un istoric de creditare bun și cu venituri constante, pentru un potențial cosemnatar.

Este foarte important ca ulterior semnării unui contract de credit cu codebitor, să îți gestionezi cu grijă și responsabilitate contul, plătindu-ți la timp ratele. Să îți amintești că un codebitor te ajută și îți face o favoare, iar orice raportare în Biroul de Credit pe fondul neplătii ratelor va apărea și pe profilul codebitorului, îngreunându-i obținerea unui credit atunci când va avea nevoie.

Conform contractului pe care îl semnați, codebitorul are aceleași drepturi și obligații ce reies din contract ca și titularul creditului, inclusiv obligația de a plăti restanțele în caz de imposibilitate de plată.

Prin urmare, înainte de a apela la un co-debitor, analizează-ți foarte bine situația financiară: ai un venit lunar ce îți permite cu ușurință să achiți ratele lună de lună pe toată perioada creditului? Te vezi la același loc de munca cel puțin în următorii 2 ani? Ai avea dificultăți în a-ți găsi un alt job în caz de necesitate?

Aplică pentru un credit cu rate pe care simți că le poți stăpâni responsabil și să fie prioritare în bugetul tău atunci când vine vorba de prezența unui codebitor/ cosemnatar. Achitarea ratelor la timp și conform contractului, te ajută să îți construiești un istoric de plată pozitiv, un scoring bun și șanse mari pentru un alt credit pe viitor.

 

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar