Ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca sau care sunt elementele de care sa tii cont inainte de a semna un contract de credit.
Totul tine de o minima cultura financiara si bancara, iar daca informatiile obtinute de la banca nu sunt suficiente pentru o decizie in deplina cunostinta de cauza, o discutie cu un broker de credit ar putea clarifica foarte multe aspecte. Inca nu s-a inventat creditul fara riscuri, nici pentru banca, nici pentru client.
Iata care sunt cele 5 riscuri majore care te pot conduce intr-un impas financiar major, astfel incat sa ai probleme in rambursarea creditului pe care l-ai contractat:
1. Sa-ti pierzi jobul
2. Sa creasca rata de referinta dupa care se calculeaza dobanda (ROBOR la lei, EURIBOR la euro)
3. Sa se deprecieze leul in raport cu valutele straine (oscilatia cursului valutar)
4. Sa ti se intample un eveniment neplacut in familie care iti va impovara cheltuielile (boala, de exemplu)
5. Sa se contracteze bugetul familiei din motive independente de tine (sotul/sotia intra in somaj etc.)
Ce poti face pentru a diminua cat mai mult riscul de a ajunge in imposibilitate de plata a imprumutului? Este bine sa stii de la bun inceput ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca.
Trebuie sa iei in considerare, impreuna chiar cu un broker de credite, date din istoricul tau de angajat, evolutia veniturilor tale, ale familiei, gradul de indatorare si nivelul cheltuielilor, prin care sa estimezi probabilitatea ca riscurile enumerate mai sus sa apara.
Probabilitatea ca cel putin unul dintre riscuri sa apara in urmatorii 5, 10 sau 20 de ani, este cu atat mai mare cu cat este perioada de imprumut mai mare. Prudenta trebuie sa fie cuvantul de ordine, pornind de la premisa ca nu se vor mentine intacte conditiile initiale in care s-a contractat imprumutul.
In functie de cat de aproape esti cu estimarile privind viitorul financiar personal si al familiei, cu atat mai bine poti stabili gradul in care te poti indatora si suma maxima pe care o poti accesa.
Pentru a te proteja si a cunoaste foarte bine ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca, este bine sa ai o discutie cu un broker de credite, care iti poate prezenta mai multe variante de credit.
Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:
https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: