O tânără a ajuns la spital, în iarna anului trecut, după ce o bucată de tencuială, desprinsă de pe faţada bătrânului hotel Continental, i-a căzut în cap. Faţade şi ornamente prăbuşite s-au înregistrat şi pe străzile Horea, Eroilor sau Bulevardul 21 Decembrie 1989. Vorbim despre centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca.

 

FOTO: ziuadecj.ro


Ca astfel de evenimente să nu se mai repete, în anul 2017, potrivit noului Cod Fiscal, municipalitatea va impozita cu 500% clădirile neîngrijite, la care proprietarii nu au început demersurile legale pentru refațadizare până la data de 30 noiembrie 2016, conform somațiilor transmise pe parcursul anului. Mai exact 3.000 la număr.


"Marea refaţadizare" a centrului istoric din Cluj-Napoca a demarat în 2013, atunci când, autorităţile locale anunţau că vor suporta 20% din costul lucrărilor, iar restul de 80% din sumă va fi acordată cu titlu de împrumut proprietarilor de clădiri ca nu au resursele necesare pentru modernizare - bani returnaţi Primăriei în decurs de 10 ani. Până în anul 2018 urmau să fie reparate faţadele a 956 de imobile. Mai puţin de 10% din cei somaţi au demarat lucrări în primii doi ani ai programului.


În consecinţă, în august 2015, municipalitatea a forţat procesul anevoios şi a început renovarea a 10 clădiri - situate pe Memorandumului, Samuil Micu, Ion Raţiu, Eroilor, Regele Ferdinand, Piaţa Avram Iancu şi Horea - din bani de la bugetul local, urmând ca súmele să fie recuperate tot de la proprietari.


Nu în ultimul rând, Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi interventie asupra clădirilor situate în ,,Ansamblul Urban - Centrul Istoric al oraşului Cluj-Napoca'' a fost reactualizat şi extins până în anul 2021.


Etapa I (2013-2017) - presupune inventarierea clădirilor situate în perimetrul definit de: str. Matei Corvin-Vasile Goldiş-Piaţa Muzeului şi Parcul Central / Regele Ferdinant-Horea-Piaţa Gării-str. I.L.Caragiale / Memorandumului - 21 Decembrie- Piaţa Avram Iancu-Piaţa Ştefan cel Mare-Kogălniceanu-Universităţii-Napoca-Piaţa Lucian Blaga-Petru Maior şi Potaissa, Fortăreţei, I.M.Klein. De asemenea, se vor identifica lucrările necesare, se va face o ierarhizare a clădirilor propuse spre protejare şi intervenţie, se vor notifica proprietarii şi se vor stabili procedurile de finanţare şi sancţiunile aplicabile pentru nerespectarea obligaţilor care revin proprietarilor clădirilor.


Etapa II (2018-2019): Cuza Vodă, Piaţa Mihai Viteazul, Bariţiu, Emil Isac, Republicii, Avram Iancu, Universităţii, Kogălniceanu.


Etapa III (2021-2021): inventarierea clădirilor cuprinse în zona "Ansamblul Urban - Centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca", care nu au fost finalizare în primele două etape.


Impozitul majorat substanţial îi priveşte şi pe proprietarii de terenuri neîngrădite sau care nu au fost curăţate.


Proiect de hotărâre referitor la stabilirea nivelului pentru valorile impozabile, impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2017 este supus dezbaterii publice până în data de 11 noiembrie 2016 şi poate fi consultat AICI.

 Vezi oferta apartamentelor şi caselor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca pe compariimobiliare.ro.