Premieră pentru România. Guvernul pregăteşte lansarea programului “Prima Cameră” destinat tinerilor care provin din sistemul instituţionalizat. Astfel, începând de anul viitor, statul ar urma să suporte pentru aceştia costurile chiriei şi întreţinerii unei locuinţe pe o perioadă de doi ani. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru.

 

 

La acest program se lucrează de câteva luni împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, de unde va fi asigurată finanțarea integrală, prin Programul Capital Uman.

"Aici este vorba de a găsi o soluţie, un pachet de soluţii pentru tinerii care ies din sistemul instituţionalizat. În prezent, statul are grijă de aceşti copii până la 18 ani, sau până la 26 de ani dacă merg la studii, apoi îşi ia mâna de pe acei copii şi îi lasă într-o zonă lipsită de sprijin, fără pregătire pentru viaţa în societatea contemporană. De câteva luni lucrăm cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru că finanţarea va fi integral de acolo, la proiectul ,,Prima Cameră".
Este pentru prima oară când venim cu o abordare integrată, Programul Operaţional de Capital Uman. Avem componenta de locuire, care înseamnă să suportăm cheltuielile cu plata chiriei şi întreţinerii, la nivelul pieţei, pe o perioadă de doi ani. Pe lângă componenta de locuire avem componenta de educaţie şi integrare «A doua şansă» şi învăţământul profesional dual. Şi totodată asistenţă socială şi sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă. Şi, bineînţeles, asigurarea serviciilor de sănătate", a declarat Dragoş Pîslaru, citat de mediafax.ro.

Trebuie menţionat faptul că oraşul Cluj-Napoca se află atât în clasamentul celor mai mari chirii socilitate în prezent de proprietari, cât şi în cel al scumpirilor consemnate la 6 şi 12 luni.

La început de toamnă, o analiză arăta că preţul mediu solicitat pentru o garsonieră era de 200 de euro pe lună, cu 11 % mai mult decât la începutul anului 2016. Un apartament cu două camere se închiria cu circa 330 de euro pe lună, pe acest segment înregistrându-se cea mai mare scumpire: 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Si în ultimul rând, un apartament cu trei camere avea o valoare medie de listare de 420 de euro pe lună, cu 20% mai mult față de începutul lui 2016, dar și față de vara lui 2015 - când se situa la un nivel de 350 de euro pe lună.

Familiile tinere şi cele cu venituri reduse pot apela şi la închirierea de locuinţe de tip ANL.

Primăria Cluj-Napoca a publicat spre consultatie publică proiectul HCL privind “aprobarea formularelor de înscriere pe lista de priorităţi la locuinţe, în regim de închirirere, construite prin Agenţia Natională pentru Locuinte, documentele justificative pentru întocmirea dosarelor, stabilirea datei şi locului de depunere a dosarelor, precum şi modul de comunicare a acestor informaţii către solicitanţi” în 2017. Acesta poate fi consultat AICI.

Intră acum pe www.compariimobiliare.ro pentru a vedea întreaga ofertă de locuințe de vânzare / chirii din Cluj.