Programul 'Prima Casă a atins un maxim istoric al solicitărilor de garantare, zilnic fiind înregistrate peste 500 de noi solicitări, conform unui comunicat remis de Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijloci (FNGCIMM).

“Programul Prima Casă este cel mai accesat program guvernamental gestionat de FNGCIMM SA, statisticile și analizele realizate arătând o evoluție ascendentă de la an la an, iar numărul solicitărilor de garantare primite de FNGCIMM în această perioadă au atins un maxim istoric”.

Din 2009 şi până în prezent, peste 200.000 de români au reușit să-şi achiziţioneze o casă prin acest program guvernamental. FNGCIMM îi asigură pe potențialii beneficiari că, în această perioadă, există suficiente fonduri pentru emiterea garanțiilor aferente dosarelor aprobate de către finanțatori.

“Anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitărilor de garantare pe o perioadă mai scurtă de timp față de anii anteriori, ceea ce a influențat fluxul operațional zilnic, într-o masură semnificativă: înregistrăm un număr de peste 7000 de dosare aflate în diferite stadii de analiză, iar numărul de noi solicitări pe care le înregistram zilnic, depășeste 500. Acest lucru reprezintă o provocare pentru echipa FNGCIMM, care face eforturi însemnate pentru soluționarea cererilor în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicatul de presă.

Nu în ultimul rând, pentru a optimiza gestionarea fluxului operațional de acordare a garanțiilor au fost implementate o serie măsuri: 

1. Creșterea resurselor alocate pentru derularea programului prin: - suplimentarea numărului de angajați implicați în toate etapele procesului de analiză; - extinderea programului de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. 

2. Informarea proactivă a beneficiarilor prin publicarea pe site-ul www.fngcimm.ro a unui set de întrebări și recomandările FNGCIMM în vederea clarificării unor aspecte frecvent întâlnite în procesul de acordare a garanțiilor. Măsurile aplicate confirmă intenția noastră de îmbunătațire a relației cu beneficiarii Programului Prima Casă prin creșterea transparenței în toate etapele procesului de analiză a dosarelor. 

2,67 miliarde lei pentru Prima Casă 2017

Un număr de 16 bănci (Alpha Bank România, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi România, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, ING, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Ţiriac Bank.) s-au înscris, în 2017, în programul de creditare Prima Casă. Plafonul garanțiilor este de 2,67 miliarde de lei ( 2,5 miliarde de - plafonul nou alocat şi 175,5 milioane lei - banii rămași din 2016). 

De la lansarea programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanţii, în valoare totală de 17,5 miliarde lei.

Ce locuinţe pot fi achiziţionate prin programul ”Prima casă” 2017

Piaţa imobiliară în aprilie 2017

După o variație (pozitivă) de doar 0,1% în martie, proprietățile din capitala Transilvaniei au consemnat luna trecută cel mai mare avans dintre cele șase mari orașe analizate: este vorba, mai exact, despre o creștere generală de 2,7% (de la 1.260 la 1.294 de euro pe metru pătrat), ce contribuie la diferența de 8% față de perioada similară a anului precedent (când o locuință ajungea la 1.198 de euro pe metru pătrat). În aprilie, prețurile au crescut, în medie, cu 2,2% (de la 1.315 la 1.344 de euro pe metru pătrat) în cazul apartamentelor vechi și, respectiv, cu 2,6% (de la 1.196 la 1.227 de euro pe metru pătrat) în cazul celor noi.

 

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro