Spre deosebire de anii anteriori când la început de vară o dată cu plecarea studenților în vacanță, apărea și o ușoară scădere a prețurilor chiriilor din marile centre universitare din țară, în anul 2016 lucrurile stau puțin diferit. 

Nu știm dacă avem de-a face cu unul din "efectele legii dării în plată" , cu o consecință a epuizării fondurilor pentru creditele acordate prin programul "Prima Casă" sau e doar o coincidență faptul că imediat după ce băncile au mărit avansul minim necesar pentru creditele imobiliare, au crescut prețurile chiriilor din Cluj. Astfel, la începutul lunii iulie ne confruntăm cu o situație întâlnită de regulă în prag de toamnă, când majorarea chiriilor era propulsată de numărul mare de cereri venite din partea studenților, volumul căutărilor de locuințe de închiriat crescând cu până la 30% față de restul anului.

Dacă ești student sau proaspăt absolvent de liceu și te pregătești de focurile admiterii din care să ieși victorios cât mai repede, vei regăsi mai jos câteva informații utile pe care să le iei în calcul la început de an universitar. În primul rând este bine să știi că numărul de locuri la căminele studențești este limitat și acoperă un procent foarte mic din cereri, însă există o ofertă foarte variată pe piața imobiliară a chiriilor.

De exemplu, pe cel mai mare portal de anunțuri imobiliare din Cluj-Napoca, www.compariimobiliare.ro, găsești peste 3.100 de apartamente și garsoniere de închiriat dispersate pe harta Clujului, cu prețuri pentru toate buzunarele. Cu siguranță numărul de cereri va depăși cu mult în următoarele două luni oferta existentă, o dată cu începerea anului universitar. Dacă de la debutul verii s-a resimțit o ușoară creștere a prețurilor pe piața chiriilor, ne putem aștepta la o adevărată explozie a acestora o dată cu terminarea vacanței de vară.

O medie a prețurilor apartamentelor de închiriat, în funcție de zone, relevă prețuri cuprinse între 3 euro / mp (în Florești) și până la 10 euro / mp (Ultracentral).

Iată câteva exemple de oferte imobiliare vizate de studenți, pe zone, aflate în proximitatea facultăților: 

Diferența de prețuri o fac accesibilitatea zonei, calitatea finisajelor, suprafața, etajul, anul construcției imobilului, etc.  

Dacă nu te numeri printre norocoșii ai căror părinți au buget să cumpere un apartament, nu aștepta numărătoarea inversă a ofertelor de închiriere, pentru că pe lângă studenți sunt din ce în ce mai multe persoane în căutarea unei oferte avantajoase, iar anunțurile sunt limitate.